TURVAKENGÄT

Turvakengät ja työkengät turvalliseen ja keveämpään työntekoon

Huippulaadukkaat turvakengät ja työjalkineet jokaiseen työympäristöön tarjoaa Arctic Safety Oy.

Useat tuki- ja liikuntaelinten ongelmat voivat olla työrasituksesta aiheutuvia. Hyvät työkengät tukevat jalkaterveyttäsi ja suojaavat jalkojasi lämpötilan vaihteluilta, kosteudelta sekä teräviltä poikkeamilta, kolhuilta ja jalkaa vahingoittavilta aineilta.  Arctic Safetyn turvakenkävalikoimasta löydät mm. sandaalit, nilkkurit, maiharit ja turvakumisaappaat työkäyttöön. Perinteisen nauhakiinnityksen lisäksi useimmissa malleissamme on pikakiinnitys, joka tunnetaan myös BOA-kiinnityksenä.

Olosuhteet ja työtehtävät ohjaavat kenkämallin valintaa

Jalan suojainta valittaessa tulisi huomioon ottaa erikseen esimerkiksi istuma- ja seisomatyö, työn liikkuvuus, nosto- ja kantotyö sekä sisä- ja ulkotyö. Jos kävelet ja seisot työssäsi paljon, tulee turvakengästä löytyä ergonomiaa tukevia ominaisuuksia. Öljyisillä pinnoilla tulee huolehtia pohjan pito-ominaisuuksista ja liukkaalla jäällä nastat ja liukuestemateriaalit pitävät kulkijan pystyssä. Useimmilla rakennustyömailla on jo itsestäänselvyys, että turvaominaisuuksista löytyy niin naulaanastumissuoja kuin turvakärkikin. Tulitöitä tehdessä turvakengän pintamateriaalin tulee puolestaan kestää kipinöitä ja kuumuutta. Huomioithan, että kipinät polttavat helposti nauhat poikki ja voivat päästä esim. kengän suusta sisään aiheuttaen palovammoja. 
Image

Työkenkien pinta- ja turvamateriaalien laaja kirjo

Turvakenkiä ostaessa tulee usein eteen valinnan vaikeus. Valitsisitko komposiittikärjen suojaamaan varpaitasi, vai oliko työmaan riskienkartoituksessa puhetta metallikärjestä?  Mitä eroa on alumiini- ja komposiittikärjellä? Miten naulaanastumissuoja voi olla kangasta? Entä mikä on ESD-kenkä?

Jalkaasi suojaava turvakärki ottaa vastaan päivittäisiä kolhuja ja voi pelastaa jalkasi pahimmassa tapauksessa murskaantumiselta. Komposiittikärki on teräksistä turvakärkeä kevyempi, eikä se heijasta kylmää talviolosuhteissa.

Teräksistä turvakärkeä käytetään silti vielä useissa turvakenkämalleista,  ja naulaanastumissuojana se on joillain työmailla myös vaatimus. Naulaanastumissuoja voi olla myös tekstiilinen, mikä tekee turvakengästä joustavamman ja notkeamman.  Mitä suljetumpi työkenkä on, sitä hengittävämpi materiaalin tulisi olla, jotta jaloilla on mahdollisuus tuulettua. Sukan vaihtaminen työpäivän aikana lisää omaa ja työkaverin viihtyvyyttä!

Välitä jaloistasi, osta ja huolla turvakengät oikein

Varaa aina tarpeeksi aikaa kenkäostoksille, sovita ja kokeile eri malleja. Turvakengän lestin mallin pitää olla sopiva – kärjestä ei saa puristaa, mutta työkenkä ei saa myöskään olla liian väljä, ettei se pääse aiheuttamaan hiertymiä. Pintakäsittele työkengät heti uutena, vaihda pohjallisia usein ja vaihda kenkä uuteen, kun joku ominaisuuksista ei enää palvele. Poista bakteerit ja haju erilaisilla suihkeilla.

Keveitä ja turvallisia askeleita työpäivääsi toivottaen 
Hanne ja Mika

Image