TYÖVAATTEET

Modernit työvaatteet näyttävät ja tuntuvat hyvältä

Työvaatteilta odotetaan nykyään useita ominaisuuksia turvallisuuden lisäksi. Niiden pitää näyttää hyvältä, istua ja joustaa, olla hintalaatusuhteelta hyviä ja toimia myös osana yrityksen brändiä.

Työskentelyolosuhteet kuitenkin usein määrittelevät myös mitä ominaisuuksia työvaatteet kaipaavat. Kun kyseessä on esimerkiksi työhousut, kulutuksenkesto ja erilaiset vahvikemateriaalit antavat vaatteelle lisää elinaikaa. Joustavat materiaalit, kuten stretch, venyvät mukavasti haastavissakin asennoissa ja cordura-vahvikkeet polvissa kestävät kulutusta. Työtakeilla puolestaan on tärkeä rooli myös näkyvyyden varmistamisessa sekä pohjoisen tuulilta ja tuiskuilta suojaamisessa.

Arctic Safety tarjoaa eri värejä, malleja ja useat työvaatemerkit (kuten Helly Hansen ja Mascot), joita yhdistelemällä asiakkaamme voivat rakentaa omaa brändiään myös työntekijöiden vaatetuksessa. Näyttävillä logoilla ja yksilöinneillä työvaatteet profiloituvat yrityksen nimen alle ja ovat näin mitä parhain tapa mainostaa yritystä katukuvassa ja työmailla.

Valikoimastamme myös esimerkiksi kuumankestävät suojavaatteet sekä naisten työvaatteet.

Näkyvät työvaatteet ja suojavaatteet

Näkyvät suojavaatteet yleistyvät joka alalla. Sertifioitu EN 20471 työvaate (näkyvä varoitusvaatetus ammattikäyttöön) antaa käyttäjälleen näkyvyyttä vaarallisissa tilanteissa, kaikissa valon määrissä ja valaistuna valonlähteellä pimeässä. Näkyvän kankaan lisäksi heijastimet tehostavat näkyvyyttä, ja olan yli menevillä pystyheijastimilla työntekijä erottuu työmaalla nosturikuskillekin.

Fluoresoivan kankaan pinta-ala ja heijastimet määrittelevät suojaluokituksen. Varoitusvaatetus jaetaan näkyvyyden suhteen kolmeen luokkaan, joista luokka 1 on heikoin ja luokka 3 on paras. Hi-Vis-vaatteet (high visibility) ovat näkyviä turvavaatteita, joita voidaan käyttää myös vapaa-ajalla esimerkiksi ratsastuksessa, pyöräilyssä, lenkkeilyssä tai missä tahansa harrastuksessa, jossa näkyvyys on ensisijaisen tärkeää.

Mascot Naisten talvitakki malli

Työvaatteet Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet, kuten vesi- ja räntäsade, sumu, maan kosteus ja paahtava aurinko asettavat omat haasteensa työvaatteille. EN 343 -standardin työvaatteissa vedenpitävyys ja hengittävyys on testattu. Suojavaatteiden materiaaleista ja saumoista mitataan vedenläpäisy- ja vesihöyrynläpäisyvastus. UV-suojatut työvaatteet puolestaan antavat iholle suojaa auringon valolta.

Kylmyydeltä suojautuminen (EN 342) on muuttanut hieman muotoaan viimeisten talvien aikana. Talvityövaatteet ja niiden pintamateriaalit ovat yleistyneet kosteudenkestäviksi, ja lämpöä rakennetaan ensisijaisesti kerrospukeutumisella. Teknisillä vanumateriaaleilla (esim. Primaloft) ruumiinlämpö saadaan heijastettua takaisin käyttäjälleen. Ilmanvaihdosta huolehtivat hengittävät materiaalit ja tekniset ratkaisut, kuten ilmastointi kainaloissa.

Multisuojaus kuumuutta, valokaaria ja kipinöitä vastaan

Tulitöitä tai niiden läheisyydessä töitä tekeville turvallisin vaihtoehto on palosuojasertifioidut työvaatteet. Yleisimpiä kuumuuden aiheuttamia vaaroja ovat lämpösäteily, liekkikuumuus, sulien metallien roiskeet, hitsauskipinät, kuumat pinnat ja -nesteet. EN ISO 11611 -vaatteet on testattu ja hyväksytty käytettäväksi suojana hitsaustyössä tai vastaavassa.

Silloin kun työtilanteessa on mahdollisuus altistua sähköiselle valokaarelle, on käytettävä valokaaritestattuja työvaatteita ja suojavaatetusta (EN 61482). Toisinaan työntekijä voi tarvita työssään myös monia eri turvaominaisuuksia omaavia työvaatteita, joilla on näkyvyys-, palosuojaus-, valokaari- ja antistaattisuussertifikaatti. Näitä vaatteita kutsumme multisuojatuiksi suojavaatteiksi.

Image

Oikein huollettuna työvaate suojaa ja kestää käytössä pidempään

Työvaatteen ikään ja kestävyyteen voidaan vaikuttaa oikeanlaisella huollolla. Likaiset työvaatteet kuluvat nopeasti ja voi olla käyttäjälleen myös turvallisuusriski. Tuotteiden rajalliset palonkesto-ominaisuudet heikkenevät, mikäli tuotteet kyllästyvät palavilla aineilla. Mikäli vaate altistuu kemikaaleille tai herkästi syttyville nesteille, vaate tule riisua varovasti ja pestä tai poistaa käytöstä. Muistathan siis pestä ja huoltaa työvaatteesi pesuohjeiden mukaan.
Image