Suoja- ja työvaatteet

Työvaate näyttää ja tuntuu hyvältä

Työvaatteilta odotetaan nykyään useita ominaisuuksia turvallisuuden lisäksi. Niiden pitää näyttää hyvältä, istua ja joustaa, olla hintalaatusuhteelta hyviä ja toimia myös osana yrityksen brändiä.

Työskentelyolosuhteet kuitenkin usein määrittelevät myös ominaisuudet, joita työvaatteilta vaaditaan. Työhousuissa kulutuksenkesto ja erilaiset vahvikemateriaalit antavat vaatteelle lisää elinaikaa. Joustavat materiaalit, kuten stretch, venyvät mukavasti haastavissakin asennoissa ja cordura-vahvikkeet polvissa kestävät kulutusta.

Arctic Safety tarjoaa eri värejä, malleja ja työvaatemerkkejä, joita yhdistelemällä asiakkaamme voivat rakentaa omaa brändiään myös työntekijöiden vaatetuksessa. Näyttävillä logoilla ja yksilöinneillä vaatteet profiloituvat yrityksen nimen alle ja ovat näin mitä parhain tapa mainostaa yritystä katukuvassa ja työmailla.

EN ISO 20471 Näkyvät työvaatteet

Näkyvien suojavaatteiden käyttö on kasvanut lähes joka alalla. Sertifioitu EN 20471 työvaate (näkyvä varoitusvaatetus ammattikäyttöön) antaa käyttäjälleen näkyvyyttä vaarallisissa tilanteissa, kaikissa valon määrissä ja valaistuna valonlähteellä pimeässä. Näkyvän kankaan lisäksi heijastimet tehostavat näkyvyyttä, ja olan yli menevillä pystyheijastimilla työntekijä erottuu työmaalla nosturikuskillekin.

Fluoresoivan kankaan pinta-ala ja heijastimet määrittelevät suojaluokituksen. Varoitusvaatetus jaetaan näkyvyyden suhteen kolmeen luokkaan, joista luokka 1 on heikoin ja luokka 3 on paras. Hi-Vis-vaatteet (high visibility) ovat näkyviä turvavaatteita, joita voidaan käyttää myös vapaa-ajalla esimerkiksi ratsastuksessa, pyöräilyssä, lenkkeilyssä tai missä tahansa harrastuksessa, jossa näkyvyys on ensisijaisen tärkeää.

Työvaatteet Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet, kuten vesi- ja räntäsade, sumu, maan kosteus ja paahtava aurinko asettavat omat haasteensa työvaatteille. EN 343 -standardin työvaatteissa vedenpitävyys ja hengittävyys on testattu. Suojavaatteiden materiaaleista ja saumoista mitataan vedenläpäisy- ja vesihöyrynläpäisyvastus. UV-suojatut työvaatteet puolestaan antavat iholle suojaa auringon valolta.

Kylmyydeltä suojautuminen (EN 342) on muuttanut hieman muotoaan viimeisten talvien aikana. Talvityövaatteiden pintamateriaalit ovat yleistyneet kosteudenkestäviksi, ja lämpöä rakennetaan ensisijaisesti kerrospukeutumisella. Teknisillä vanumateriaaleilla (esim. Primaloft) ruumiinlämpö saadaan heijastettua takaisin käyttäjälleen. Ilmanvaihdosta huolehtivat hengittävät materiaalit ja tekniset ratkaisut, kuten ilmastointi kainaloissa.

Multisuojaus kuumuutta, valokaaria ja kipinöitä vastaan

Tulitöitä tai niiden läheisyydessä töitä tekeville turvallisin vaihtoehto on palosuojasertifioidut työvaatteet. Yleisimpiä kuumuuden aiheuttamia vaaroja ovat lämpösäteily, liekkikuumuus, sulien metallien roiskeet, hitsauskipinät, kuumat pinnat ja -nesteet. EN ISO 11611 -vaatteet on testattu ja hyväksytty käytettäväksi suojana hitsaustyössä tai vastaavassa.

Silloin kun työtilanteessa on mahdollisuus altistua sähköiselle valokaarelle, on käytettävä valokaaritestattuja työvaatteita ja suojavaatetusta (EN 61482). Toisinaan työntekijä voi tarvita työssään myös monia eri turvaominaisuuksia omaavia työvaatteita, joilla on näkyvyys-, palosuojaus-, valokaari- ja antistaattisuussertifikaatti. Näitä vaatteita kutsumme multisuojatuiksi suojavaatteiksi.

Oikein huollettuna työvaate suojaa ja kestää käytössä pidempään

Työvaatteen ikään ja kestävyyteen voidaan vaikuttaa oikeanlaisella huollolla. Likainen työvaate kuluu nopeasti ja voi olla käyttäjälleen myös turvallisuusriski. Tuotteiden rajalliset palonkesto-ominaisuudet heikkenevät, mikäli tuotteet kyllästyvät palavilla aineilla. Mikäli vaate altistuu kemikaaleille tai herkästi syttyville nesteille, vaate tule riisua varovasti ja pestä tai poistaa käytöstä. Muistathan siis pestä ja huoltaa työvaatteesi pesuohjeiden mukaan.